به گفته کارشناسان و فعالان بازار، رشد قیمت خودرو عامل ایجاد شوک قیمتی در خودروهای دست دوم و ورود بازار این محصولات به شرایط رکود تورمی است.
واسطههای خرید و فروش میگویند که در حال حاضر خرید و فروش چندانی در بازار خودروهای دست دوم صورت نگرفته و خریداران و فروشندگان در انتظار تثبیت قیمتها هستند.
یکی از فعالان در بازار خودروهای دست دوم در منطقه عبدلآباد میگوید: دو سه ماهه اخیر به دلیل رشد بیش از حد قیمتها و نوسانات نرخ ارز، بازار خرید و فروش خودروهای دست دوم از رونق افتاده و مخصوصا در دو هفته اخیر رکود بازار تشدید شده است. در چنین شرایطی فروشندگان میترسند که در صورت فروش ضرر کنند و خریداران نیز با این تصور که ممکن است قیمتها کاهش یابد از خرید خودرو خودداری میکنند.
به گفته یکی دیگر از فعالان بازار، قیمت خودروی دست دوم متناسب با قیمت خودروهای صفر کیلومتر تعیین میشود بهگونهای که در حال حاضر با افزایش قیمت خودروهای نو، قیمت دست دومها نیز افزایش یافته است بهگونهای که خودروهای دست دوم پرتیراژ داخلی رشد قیمت بهطور میانگین دو تا سه میلیون تومانی را نسبت به ماههای گذشته تجربه کردهاند.
به عنوان مثال قیمت پراید مدل 83 که تا چند ماه پیش بهطور میانگین سه تا سه و نیم میلیون تومان بود، در حال حاضر به 5.5 تا شش میلیون تومان رسیده است. همچنین خودروی 206 تیپ 2 مدل 86 که سال گذشته 9 میلیون تومان فروخته میشد نیز در حال حاضر به قیمت حدود 11 میلیون تومان عرضه میشود. البته این قیمتها در بازار خودروهای دست دوم نسبی بوده و بسته به شرایط ظاهری و فنی خودرو تا حدود زیادی متفاوت است.
در چنین بازاری، دلالان به دلیل افزایش قیمتها و فروشندگان نیز به دلیل احتمال رشد بیشتر قیمتها تنها به سوال و جواب قیمتی بسنده کرده و به ندرت وارد معامله میشوند. یکی از دلالان فعال در منطقه عبدلآباد میگوید: تا چند ماه پیش در جمعهبازار خودروهای دست دوم، حداقل دو تا سه خودرو را خریداری و مقداری گرانتر میفروختم اما در یک ماه اخیر به دلیل بالا بودن پیشنهادهای فروش از سوی فروشندگان حتی نتوانستهام یک خودرو خریداری کنم.
این واسطههای خرید و فروش در بازار خودروهای دست دوم معتقدند تا زمانیکه قیمتها در بازار خودروهای صفر کیلومتر تثبیت نشود رکود خرید و فروش در این بازار ادامه خواهد داشت البته به جز معدود فروشندگانی که اصطلاحا "پوللازم" بوده و حاضر میشوند با تخفیف خودروی خود را به فروش برسانند.
اما یک کارشناس صنعت خودرو وضعیت فعلی بازار خودروهای دست دوم را تابعی از نوسان و التهاب قیمتها در بازار خودروهای صفر کیلومتر دانسته و میگوید: در شرایطی که قیمت خودرو به طور رسمی افزایش مییابد اما در عین حال عرضهای صورت نمیگیرد، بازار با تلاطمهای قیمتی بیشتری نیز مواجه خواهد شد، تلاطمی که بازار خودروهای دست دوم را نیز تحت تاثیر قرار میدهد.
مصطفی ممقانی معتقد است که اگر خودروسازان به هر دلیلی عرضه محصولات پر تیراژ را در حجم بالا آغاز نکنند امیدی به تثبیت قیمت خودروها چه نو و چه دست دوم نخواهد بود. در این شرایط رکود بازار همچنان ادامه خواهد یافت زیرا نه فروشنده و نه خریدار اطمینانی به انجام معامله در شرایط نوسان قیمتها ندارند.
علی خاکساری - کارشناس صنعت خودرو - هم خواستار الزام خودروسازان به آغاز و افزایش عرضه شده و معتقد است در صورتیکه خودروسازان عرضه محصولات را همزمان با اخذ مجوز افزایش قیمتها به صورت گسترده آغاز نکنند همچنان شاهد افزایش مجدد نرخ خودرو در بازار آزاد خواهیم بود.
عضو هیات علمی دانشگاه علامه طباطبایی تاکید کرد: امیدواریم در کنار رشد قیمت، خودروسازان ملزم به افزایش عرضه برای تنظیم و کاهش قیمتهای بازار شوند در غیر این صورت رشد بیشتر قیمتهای بازار را شاهد خواهیم بود.
او اظهار کرد: در حال حاضر خوشبینانهترین سناریوی قابل تصور آن است که خودروسازان با دریافت مجوز افزایش قیمت، چند روزی عرضه را افزایش داده و خودروهای انبار شده را وارد بازار میکنند تا مقداری قیمتها تثبیت شود.
وی ادامه داد: در این شرایط اگر سازمانهای ذیربط به شدت بر عملکرد خودروسازان در این حوزه نظارت نکنند، ممکن است شاهد قطع دوباره عرضه از سوی خودروسازان برای دامن زدن به رشد قیمتهای بازار باشیم.
این عضو هیات علمی دانشگاه افزود: در شرایطی که انحصار بازار در دست خودروسازان باشد میتوان پیشبینی کرد که ترفندهای قدیمی و تکراری برای دامن زدن دوباره به التهاب قیمت خودرو از سوی دلالان و رابطان آنها آغاز شود.